Leer hoe je Google AdSense eenvoudig opneemt in WordPress en daarmee geld verdient! Wist je dat dit simpel kan met een WordPress shortcode? Nee? Lees dan gauw verder! Dit artikel laat je namelijk zien hoe je eenvoudig een shortcode maakt om jouw Google AdSense advertenties weer te geven in een WordPress blogpost. Bijvoorbeeld een advertentie na de eerste of tweede alinea, en zo kun je eenvoudig een zakcentje bijverdienen!

Maar, Google AdSense, wat is dat nou eigenlijk?

Google AdSense – geld verdienen met WordPress

Geld verdienen met WordPress kan bijvoorbeeld met Google AdSense. Dit is het advertentieprogramma van Google.

Met dit advertentieprogramma kun jij advertenties van bedrijven op jouw website tonen, en door kliks geld verdienen; hoe meer bezoekers op een advertentie klikken, hoe meer je verdient. AdSense is een gratis, en eenvoudige manier om online wat bij te verdienen met jouw website of blog. Omdat Google de advertenties serveert hoef jij geen advertentie-afbeeldingen op je website te plaatsen of ingewikkelde codes op te nemen, Google regelt dat allemaal voor jou.

Wil je leren beter en sneller te zoeken met Google? Lees dan gauw mijn Google zoektips!

Google AdSense shortcode in WordPress

Om AdSense shortcodes op te nemen in WordPress posts moet je een Google AdSense account hebben en een WordPress site.

Heb je nog geen WordPress website? Neem dan WordPress Hosting bij Vevida, zij regelen alles voor je!

Dit artikel gaat ervan uit dat je al een Google AdSense account hebt om geld te verdienen met jouw WordPress blog. In het AdSense dashboard kun je advertenties aanmaken, maar hoe laat je die AdSense-advertenties nou eenvoudig zien in een WordPress blogpost? Simpel: met een shortcode.

Het voordeel van het gebruiken van een WordPress shortcode voor het tonen van advertenties is dat jij zelf kunt bepalen waar je die plaatst, in plaats van een WordPress plugin die dat voor jou bepaalt. Zo heb je zelf meer controle over de uitstraling van jouw WordPress website.

Shortcode benodigdheden voor Google AdSense

Om een Google AdSense shortcode in WordPress op te nemen heb je een aantal zaken nodig, namelijk:

  1. AdSense adsbygoogle.js javascript
  2. een shortcode PHP-functie

En that’s it! Je kunt een WordPress shortcode maken in het functions.php bestand van jouw thema, maar het is beter om dit in een eigen WordPress plugin te gieten. Dan hoef je de code niet over te nemen als je van thema verwisselt. Hieronder knallen we even door de verschilende codes en functies.

Adsbygoogle.js javascript opnemen in header of footer

Als je een AdSense advertentie hebt aangemaakt en onder Mijn advertenties klikt op Code ophalen, dan zie je dit stukje javascript code er altijd bij staan:

<script type='text/javascript'
  src='//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js'>
</script>

Echter, je hoeft deze adsbygoogle.js JavaScript maar één keer op te nemen in jouw website, ook voor meerdere advertenties op dezelfde pagina. Hiervoor gebruik je de WordPress functies wp_register_script, wp_enqueue_script() en add_action:

function saotn_loadAdsByGoogleJs() {
	wp_register_script( 'google-adsense', '//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js', '', '', true );
	wp_enqueue_script( 'google-adsense' );
}
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'saotn_loadAdsByGoogleJs' );

Door gebruik te maken van wp_register_script’s laatste parameter true zorg je ervoor dat dit JavaScript in de footer wordt geladen. Laat je true achterwege, dan laad je de code in de HTML header.

Voor de website snelheid van jouw blog is het vaak belangrijk de code in de footer te laden, evenals het niet vaker dan één keer laden van adsbygoogle.js, maar soms kan dit prima in de header. Probeer gerust verschillende locaties uit.

Neem dat op in jouw plugin-bestand of functions.php.

Google AdSense PHP-functie en shortcode

De advertentiecode ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

<ins class="adsbygoogle"
    style="background-color: transparent;
      text-decoration: none;
      display:inline-block;
      width:336px;
      height:280px"
    data-ad-client="ca-pub-4625631977770447"
    data-ad-slot="9138258127"></ins>
  <script>
  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
  </script>

(vervang dit met jouw ad-client en ad-slot gegevens)

en helaas kun je daar weinig mee in WordPress en PHP. Dus moet het verpakt worden in een functie, zodat de uitvoer van dit stukje ook daadwerkelijk in de website komt.

Hieronder noem ik mijn functie ‘adsenseads336280’, vanwege de advertentie-afmetingen: 336px bij 280px. Handig :).

function adsenseads336280() {
  $output = '<ins class="adsbygoogle"
    style="background-color: transparent;
      text-decoration: none;
      display:inline-block;
      width:336px;
      height:280px"
    data-ad-client="ca-pub-4625631977770447"
    data-ad-slot="9138258127"></ins>
  <script>
  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
  </script>';
  return $output;
}

De advertentiecode wordt verpakt in een PHP variabele $output en die wordt aan het eind van de functie geretourneerd, geprint als het ware.

PHP-functie registeren als shortcode

De bovenstaande PHP-functie kun je in WordPress opnemen, of registreren, als een shortcode met de add_shortcode functie:

add_shortcode( 'showmyads336280', 'adsenseads336280' );

Dit plaats je direct onder de laatste accolade }, en hiermee is jouw Google AdSense shortcode klaar! Hierdoor weet WordPress dat het een shortcode betreft.

De Google AdSense advertentie shortcode

Nu je de shortcode voor jouw AdSense advertenties hebt gemaakt wil je dit natuurlijk opnemen in een WordPress blogpost. Dit doe je met de volgende code:

[showmyads336280]

Je kunt de shortcode werkelijk overal plaatsen; boven of onder de eerste alinea, tweede alinea, helemaal onderaan, in een WordPress widget, enz. Houd er alleen rekening mee dat je de Google AdSense regels niet overtreedt. Maximaal 3 banners en 3 tekstlinks per pagina. Ook moet je er rekening mee houden dat shortcodes en PHP-functienamen uniek moeten zijn.

Advertentie shortcode voorbeeld

En zo ziet een advertentie eruit:

[showmyads_responsive]

Met behulp van CSS kun je de plaatsing van een advertentie nog wat regelen, bijvoorbeeld float:left of float:right, padding en margin zijn ook mogelijk.

Vertraagt Google AdSense mijn website?

Helaas zal je merken dat jouw website iets langzamer wordt als je er Google AdSense advertenties op plaatst. Dit komt doordat de adsbygoogle.js javascript-code ingeladen moet worden, én de externe advertenties ook. Gelukkig maak je in WordPress slechts één keer gebruik van de wp_enqueue_script() functie voor het laden van adsbygoogle.js.

Ik zie vaak dat men de gehele AdSense code, inclusief deze adsbygoogle.js in de website plakt. Plaats je dan drie advertenties, dan wordt dit javascript ook drie keer geladen… Dat is dus precies wat hierboven voorkomen wordt!

Google AdSense plugins – alternatieven voor een shortcode

Wil je liever een plugin voor AdSense-advertenties gebruiken in plaats van zelf een shortcode maken? Het team van Google heeft zelf de plugin Google AdSense ontwikkelt. De plugin heeft niet alleen ondersteuning voor AdSense, maar ook voor Webmaster Tools (Search Console).

Google AdSense

The AdSense Plugin enables you to easily use Google’s products – including Webmaster Tools – with your WordPress site.

This plugin lets you place AdSense ads using a simple point-and-click UI rather than manually inserting snippets yourself. To insert AdSense ads without the plugin would first involve generating the AdSense snippet and then pasting the Adsense snippet into either the text of the site or directly into the PHP. Google automatically determines potential placements for AdSense ads, suggests an initial ad layout, and allows you to lay out ads on your site.

Google AdSense WordPress plugin
Google AdSense WordPress plugin

Google AdSense

Google AdSense by BestWebSoft

Een alternatief voor Google’s AdSense plguin is Google AdSense by BestWebSoft.

Google AdSense Plugin creates blocks to display ads on your website. It allows to customize the ads displaying, such as format (text ad, image, text with an image or link), size, color of the elements in the ad block, rounded corners and the ad block position on the website. It provides possibility to make ads unique and original.

Google AdSense by BestWebSoft
Google AdSense by BestWebSoft

Google AdSense by BestWebSoft

Conclusie

Google AdSense is een prima manier om een extra zakcentje bij te verdienen. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen: reken nou niet op honderden euro’s per maand, want dat voor slechts een enkeling weggelegd. Door Google AdSense te combineren met jouw WordPress blog verdien je geld met jouw website, maar helaas heb je niet altijd invloed op hoe en waar een advertentie wordt geplaatst.

Met een WordPress shortcode heb je dat gelukkig wel.

Dit artikel liet je dan ook zien hoe je eenvoudig een shortcode maakt voor jouw AdSense advertenties, die je in iedere blogpost kunt opnemen. Met Google AdSense kun je vrij eenvoudig geld verdienen met WordPress, doormiddel van een AdSense-shortcode in jouw blogposts.

Doordat je het adsbygoogle.js javascript slechts één keer opneemt met een WordPress shortcode functie, heb je ook nog eens wat minder trage website dan als je het javascript gebruikt bij iedere advertentie.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *