Hoe kan ik protocol onafhankelijk links naar bronnen opnemen in mijn website? In HTML neem je met het http:// of https:// protocol bronnen op in jouw website, bijvoorbeeld om JavaScript of CSS te laden. Als jouw website adres verandert van HTTP naar HTTPS, omdat je een SSL-certificaat installeert, krijg je mixed-content waarschuwingen. Door altijd protocol onafhankelijke links te gebruiken voorkom je dat, je leest hier hoe…

To HTTP or to HTTPS in links en scripts, or both, protocol onafhankelijkheid in HTML

Je neemt stylesheet CSS links en JavaScript scripts op met de volgende HTML codes in jouw website:

<link rel='stylesheet'
id='css-01' href='http://www.example.com/style/style.css'
type='text/css'
media='all' />
<script type='text/javascript'
src='http://www.example.com/js/jquery.js'></script>

Het probleem hiermee is dat je alle content laadt vanaf een onveilig HTTP-adres: http://www.example.com/.... Dit zie je staan in href='http:// en src='http://.

Als je een SSL-certificaat installeert op jouw website en er even niet aan denkt om al deze verwijzingen bij te werken, dan geeft dat mixed-content waarschuwingen in de browser. Dat staat onprofessioneel en is vervelend voor bezoekers. Door altijd een protocol onafhankelijke verwijzing in je code te gebruiken voorkom je dit. Je maakt eenvoudig protocol onafhankelijke verwijzingen door het protocol http en https weg te laten.

Laat alleen // staan in plaats van http:// en https://. Simpel hè! :-)

Gebruik de volgende HTML-code om stylesheet HTML link element en JavaScript HTML script element protocol onafhankelijk te laden:

<link rel='stylesheet'
id='css-01' href='//www.example.com/style/style.css'
type='text/css'
media='all' />
<script type='text/javascript'
src='//www.example.com/js/jquery.js'></script>

Wist je dat HTTP staat voor Hypertext Transport Protocol?

Hiermee maakt het niet uit of je website aangeroepen wordt als http://www.example.com of https://www.example.com, en voorkom je onprofessionele en lelijke mixed-content waarschuwingen in browsers.

Echter, het is altijd beter een bron vanaf HTTPS te laden, als dat beschikbaar is.

En relatieve URL’s?

Je zou kunnen zeggen Waarom volledige URL’s met http of https gebruiken, als je ook relatieve URL’s kunt gebruiken?. Want een relatieve URL begint na de domeinnaam, dus bijvoorbeeld /style/style.css of /js/jquery.js. Ik ben zoveel mogelijk van het gebruik van relatieve URL’s afgestapt om twee redenen:

  1. Content offloading
  2. Website scrapers

Je kunt statische content offloaden, of vanaf een andere URL laden, en daarvoor kun je een subdomein gebruiken. Bijvoorbeeld: http://statisch.itfaq.nl/style/style.css. Om hier eenvoudig en snel in te switchen gebruik ik altijd volledige links of URL’s, en geen relatieve URL’s.

Het tweede punt is dat er nogal wat website scrapers zijn die content van een website stelen. Hierom gebruik ik ook altijd volledige URL’s als link naar andere artikelen

<a href="https://www.itfaq.nl/hoe-kan-ik-mijn-moederbord-type-model-achterhalen-in-windows/" title="Hoe kan ik mijn moederbord type & model achterhalen in Windows?">Hoe kan ik mijn moederbord type & model achterhalen in Windows?</a>

en geen relatieve URL’s:

<a href="/hoe-kan-ik-mijn-moederbord-type-model-achterhalen-in-windows/" title="Hoe kan ik mijn moederbord type & model achterhalen in Windows?">Hoe kan ik mijn moederbord type & model achterhalen in Windows?</a>

Als een website scraper de content van een artikel steelt en op een blog publiceert, dan blijven interne links altijd naar mijn site verwijzen (tip!).

Let op: Anno 2018 / 2019 (en later) moet natúúrlijk alles veilig en via HTTPS.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *