Je bent hier: ITFAQ.nl » HTTP/2 » Verwijder WordPress script- en style querystrings en versienummers

Verwijder WordPress script- en style querystrings en versienummers

WordPress optimalisatie tip !

Verwijder Javascript en CSS-versienummers met een functions.php filter. Remove query strings from static resources, is een veel gegeven en belangrijk advies voor website-optimalisatie, en dus ook WordPress optimalisatie. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld? Simpel: een browser cachet geen bestanden als er een querystring in staat, bijvoorbeeld ?ver=1.3.3. Hier laat ik je zien hoe je dat verbeterd…

Verwijder querystrings in WordPress

WordPress gebruikt de querystring om een versienummer te tonen, bijvoorbeeld: <script type='text/javascript' src='/wp-content/plugins/nextgen-gallery/shutter/shutter-reloaded.js?ver=1.3.3'> (ja, dit komt uit een oude post die nog ergens op de plank lag ;-) ).

Hier is ver=1.3.3 het versienummer en querystring, en hierom cachet de browser dit shutter-reloaded.js bestand niet in de tijdelijke internetbestanden of lokale cache. Iedere keer dat een bezoeker de website bezoekt moet dit bestand opnieuw gedownload worden, wat iets vertraging oplevert.

Javascript & CSS versienummers verwijderen – add_filter

Van het hier eerdergenoemde javascript kun je de querystring, of het versienummer, verwijderen met een kleine PHP-functie. Deze functie moet je opnemen in het functions.php-bestand van jouw WordPress thema, of in een eigen pluginbestand.

function saotn_removeQueryStrings( $src ) { if( strpos( $src, '?ver=' ) ) $src = remove_query_arg( 'ver', $src ); return $src; } add_filter( 'style_loader_src', 'saotn_removeQueryStrings', 10, 2 ); add_filter( 'script_loader_src', 'saotn_removeQueryStrings', 10, 2 );

Javascript- en CSS-bestanden worden nu zonder versienummers of querystrings geladen, en dus gecachet!

Verwijder WordPress-versienummer uit de HTML-header – add_action

Naast het verwijderen van querystrings of versienummers van statische bronnen in WordPress is het ook verstandig het WordPress-versienummer uit de HTML-header te verwijderen. Standaard plaatst WordPress hierin: <meta name="generator" content="WordPress 4.4" />. Iedereen die de bron van jouw pagina bekijkt weet dan dat jij WordPress 4.4 gebruikt, dat kan een beveiligingsrisico kan zijn als daarin toevallig kwetsbaarheden bekend zijn.

Boor jouw WordPress website of blog aan als inkomstenbron en verdien geld met jouw site, lees hier de tips.

Hierom kun je dit versienummer het beste verwijderden, en wel met het volgende in jouw functions.php-bestand:

function saotn_RemoveWPversion() { remove_action('wp_head', 'wp_generator'); } add_action('init', 'saotn_RemoveWPversion');

Conclusie versienummers verwijderen in WordPress

Met twee WordPress filters in het functions.php-bestand hebben we ervoor gezorgd dat browsers van bezoekers jouw website beter kunnen cachen. Door betere caching wordt een website sneller geladen en dat vinden bezoekers fijn. Sommigen vinden dat de beveiliging van jouw WordPress site iets is verbeterd door het versienummer te verwijderen (security by obscurity).

WordPress website optimaliseren serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *