WordPress optimalisatie tip !

Verwijder Javascript en CSS-versienummers met een functions.php filter. Remove query strings from static resources, is een veel gegeven en belangrijk advies voor website-optimalisatie, en dus ook WordPress optimalisatie. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld? Simpel: een browser cachet geen bestanden als er een querystring in staat, bijvoorbeeld ?ver=1.3.3. Hier laat ik je zien hoe je dat verbeterd…

Verwijder querystrings in WordPress

WordPress gebruikt de querystring om een versienummer te tonen, bijvoorbeeld: <script type='text/javascript' src='/wp-content/plugins/nextgen-gallery/shutter/shutter-reloaded.js?ver=1.3.3'> (ja, dit komt uit een oude post die nog ergens op de plank lag 😉 ).

Hier is ver=1.3.3 het versienummer en querystring, en hierom cachet de browser dit shutter-reloaded.js bestand niet in de tijdelijke internetbestanden of lokale cache. Iedere keer dat een bezoeker de website bezoekt moet dit bestand opnieuw gedownload worden, wat iets vertraging oplevert.

Javascript & CSS versienummers verwijderen – add_filter

Van het hier eerdergenoemde javascript kun je de querystring, of het versienummer, verwijderen met een kleine PHP-functie. Deze functie moet je opnemen in het functions.php-bestand van jouw WordPress thema, of in een eigen pluginbestand.

function saotn_removeQueryStrings( $src ) {
    if( strpos( $src, '?ver=' ) )
        $src = remove_query_arg( 'ver', $src );
    return $src;
}
add_filter( 'style_loader_src', 'saotn_removeQueryStrings', 10, 2 );
add_filter( 'script_loader_src', 'saotn_removeQueryStrings', 10, 2 );

Javascript- en CSS-bestanden worden nu zonder versienummers of querystrings geladen, en dus gecachet!

Ook interessant voor jou:  Website beveiligen tegen SQL-injection-aanvallen

Verwijder WordPress-versienummer uit de HTML-header – add_action

Naast het verwijderen van querystrings of versienummers van statische bronnen in WordPress is het ook verstandig het WordPress-versienummer uit de HTML-header te verwijderen. Standaard plaatst WordPress hierin: <meta name="generator" content="WordPress 4.4" />. Iedereen die de bron van jouw pagina bekijkt weet dan dat jij WordPress 4.4 gebruikt, dat kan een beveiligingsrisico kan zijn als daarin toevallig kwetsbaarheden bekend zijn.

Boor jouw WordPress website of blog aan als inkomstenbron en verdien geld met jouw site, lees hier de tips.

Hierom kun je dit versienummer het beste verwijderden, en wel met het volgende in jouw functions.php-bestand:

function saotn_RemoveWPversion() {
  remove_action('wp_head', 'wp_generator');
}
add_action('init', 'saotn_RemoveWPversion');

Conclusie versienummers verwijderen in WordPress

Met twee WordPress filters in het functions.php-bestand hebben we ervoor gezorgd dat browsers van bezoekers jouw website beter kunnen cachen. Door betere caching wordt een website sneller geladen en dat vinden bezoekers fijn. Sommigen vinden dat de beveiliging van jouw WordPress site iets is verbeterd door het versienummer te verwijderen (security by obscurity).

WordPress website optimaliseren serie


“Want to say thanks?”

Heeft dit artikel je geholpen met het oplossen van een probleem? Vond je deze post interessant? Waarom doneer je dan geen kopje koffie? 🙂

Ook interessant voor jou:  ITFAQ.nl op Windows Server 2016, IIS 10 met WordPress & HTTP/2

Een kleine donatie van slechts €5 helpt mij enorm in de ontwikkeling en onderzoek van posts, en hosting van dit blog.

Koop een kop koffie

Bedankt voor je support.