ITFAQ.nl

Internet en computers uitgelegd in eenvoudig Nederlands!

Oude spellen spelen op Windows 8.1 en Windows 10?

Oude computerspelletjes spelen op Windows 8.1 en Windows 10, kan dat? In dit artikel leg ik je uit hoe je oude computerspellen speelt op een moderne Windows 8.1 of Windows 10 computer. Het kan problematisch zijn om oude computerspellen te spelen op een moderne computer, maar juist die oude computerspellen zijn zó leuk! Lees hier verder zodat jij ook deze leuke, oude spelletjes kunt spelen, all for the fun!

Wat vind jij een leuk, oud spel om te spelen? Laat het me weten in de reacties, bedankt!

DOSBox

DOSBox

Oude spelletjes spelen op Windows 8.1, de benodigdheden

Wie kent ze niet, oude spellen als Airborne Ranger, Operation Wolf, Wolfenstein 3D, Blues Brothers, Gunboat, The Lost Vikings, Prince of Persia, en ga zo maar door? Deze oude computerspellen speel je nu ook op Windows 8.1!

Om oude spellen te kunnen spelen op jouw gloednieuwe Windows 8.1, of Windows 10“>Windows 10, computer heb je extra software nodig. Je moet begrijpen dat heel oude spellen gemaakt waren voor andere computersystemen. Toen was een computer 8- en 16-bit, tegenwoordig 64-bit. En 8-bit of 16-bit software draait niet op een 64-bit systeem. Daarvoor heb je een stukje software nodig dat zich voordoet als een 8- of 16-bit systeem. Een zogenoemde emulator.

Gelukkig bestaat zo’n emulator: DOSBox. Die heb je dus nodig. En met deze emulator kun je oude computerspellen spelen op Windows 8.1!

Ook interessant voor jou:  MySQL-database beheren

Als je DOSBox downloadt en installeert: de makers ervan hebben veel tijd besteed aan het maken hiervan. Een kleine Paypal donatie zullen zij enorm waarderen.

Ook heb je oude computerspellen nodig. Gelukkig zijn die nog steeds te vinden! (-: Op GOG.com kun je ruim 900 oudere spellen goedkoop kopen en downloaden. Via My Abandonware kan je ruim 5000(!) spellen gratis downloaden.

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt waarom je bij GOG.com wel moet betalen. Simpel, zij leveren een DOSBox mét configuratie en instellingen bij ieder spel dat je koopt en downloadt. Hoef je dit niet meer zelf te doen. Ook geeft GOG ondersteuning bij problemen met bijvoorbeeld het installeren.

Carmageddon MAX PACK

Carmageddon MAX PACK

DOSBox installeren en gebruiken op Windows 8.1/10

Hoe je oude spellen speelt op Windows 8.1 met DOSBox staat beschreven op Sysadmins of the North. Ja, systeembeheerders willen soms ook wel wat R&R tijd. Het artikel gaat ook in op het installeren en gebruiken van DOSBox. Zo heb ik de “Compatibility Mode” (compatibiliteitsmodus) moeten instellen op Windows XP Service Pack 3.

Als je DOSBox start via de snelkoppeling, dan moet je eerst de C-drive “mounten” op de map waarin jouw spellen staan. Ik heb al mijn spelletjes in c:\oldgames, en dan voer ik het volgende commando uit: mount c: c:\oldgames. De opdracht wordt bevestigd met “Drive C is mounted as local directory c:\oldgames\”.

Ook interessant voor jou:  Notepad++, gratis code- en tekstbewerkingsprogramma en Kladblok alternatief

Nu typ je C: <enter> en met dir zie je alle spellen (bestanden en directories) staan. Wil ik Airborne Ranger starten, dan CD (change directory) ik naar die directory: cd AR.

DOSBox mount spelletjes folder

DOSBox mount spelletjes folder

en door ar.exe uit te voeren start het spel. Typ gewoon ar.exe in en druk op ENTER (dir *.exe list alle .exe-bestanden, die zijn uitvoerbaar of executable).

DOSBox- start spel

DOSBox- start spel

Airborne Ranger in DOSBox afb.01

Airborne Ranger in DOSBox afb.01

Airborne Ranger in DOSBox afb.02

Airborne Ranger in DOSBox afb.02

Als je er niet uitkomt, laat het hier dan even weten via de reactiemogelijkheid, onderaan dit bericht. Ik zal dan proberen extra informatie te verstrekken.

Download oude spellen voor Windows en MS-DOS

Voor de fun heb ik een aantal oude computerspelletjes als download beschikbaar gemaakt. Je kunt ze dus direct hier downloaden.

Download Command & Conquer Tiberian Sun Firestorm gratis: https://cncnet.org/, voor online en offline spelen! En Open Transport Tycoon Deluxe (een kloon van de oorspronkelijke Transport Tycoon Deluxe, die nog steeds doorontwikkeld wordt).

Ook interessant voor jou:  Hoe kan ik mijn moederbord type & model achterhalen in Windows?

Wat vind jij een leuk spel om nog te spelen? Laat het me weten via de reacties hier onderaan.

Oude spellen spelen in de browser

Wist je dat op het Internet Archief ruim 2300 computerspelletjes staan die vertaalt zijn naar javascript? Dat betekent dat je deze spellen gewoon in jouw browser, via internet, kunt spelen!

Ook op Play DOS Games Online kun je vele spellen online in de browser spelen. Zo speel je eenvoudig het Windows 3.x(!) spel SkiFree, of DOOM II: Hell on Earth! :-)

Hier geldt ook weer, steun de website met een donatie.


MCSA Windows Server 2016

Bereid je met dit boek voor op je MCSA Windows Server 2016 examens 70-740, 70-741 en 70-743, nu via bol.com! Dit complete studieboek is het enige boek dat je nodig hebt voor jouw MCSA 2016 certificering. Met deze aankoop steun je ITFAQ.nl, waarvoor dank!


Psst: steun ITFAQ.nl en doneer een kop koffie via paypal.me/jreilink.

9 reacties

 1. Willem Baris

  juni 10, 2017 at 03:52

  Ik wil graag de volgende spellen spelen nl. dune, dune 2 en dune 2000.Hoe krijg ik dat voor elkaar in windows 10 ?

 2. ik wil graag monopoly wer spelen maar heb windows 10 en dat gaat niet meer geeft de pc aan

 3. Ik ben bezig om transport tycoon te spelen maar krijg het niet voor mekaar.

 4. Hoi Sabtina, dank je voor je reactie!

  Vooropgesteld, je kunt geen Windows spellen spelen met DOSBox, maar natuurlijk wél de oudere DOS spelletjes die ook op CD-ROM werden geleverd.

  In mijn engelstalig artikel op Saotn heb ik daarover wat meer staan: https://www.saotn.org/play-really-old-games-on-windows-7-8-81-with-dosbox/. Het Linux voorbeeld zou vergelijkbaar moeten zijn met DOSBox op andere besturingssystemen zoals Windows.

  Je vindt meer informatie over het “mounten” van een CDROM op https://www.dosbox.com/wiki/MOUNT#Mounting_a_CD_ROM_drive.

 5. hallo, graag wil ik weten hoe het werkt als ik een spel vanaf een cd niet kan installeren vanwege de incompatibiliteit maar wel dan via dosbox kan spelen. dus via dosbox een spel spelen vanaf de cdrom

 6. ik wil redcat instaleren maar wij het installatiescherm vraag hij in welke map ik hem wil kopieren.. telkens daarna zegt hij dat er niet genoeg ruimte is terwijl er 80 gb beschikbaar is

  • Beste Jolande, dank je voor je reactie en mijn excuses voor deze late wederreactie. Ik ben helaas niet bekend met Redcat, maar is dit wel een MS-DOS spel? Misschien is dan het pad naar de map te lang. Dat kun je testen door in C: een mapje redcat te maken en het daarin te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2018 ITFAQ.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑