Nadat jij je WordPress website hebt geoptimaliseerd voor snelheid, wil je natuurlijk dat deze ook goed weergegeven wordt op mobiel (smartphone, tablet). In dit vierde deel gaan we WordPress optimaliseren voor mobiel. Belangrijk onderdeel hierbij is AMP.

WordPress website optimalisatie, de delen kort samengevat

Het eerste deel van deze serie ging in op WordPress optimaliseren. Belangrijk hierin was de MySQL database. Zo herinner je je wellicht het beperken van berichtrevisies. Deel twee ging in op de WordPress stylesheet URL en hoe je kunt aanpassen. Erg handig voor content offloading om meer bronnen tegelijkertijd binnen te halen.

En in het derde deel kwam het verwijderen van versienummers voor Javascript & CSS. Hierdoor wordt de content beter opgeslagen in de browser cache, wat er op zijn beurt voor zorgt dat content sneller geladen is bij een herhaalbezoek.

En nu dus mobiel. Er zijn verschillende mogelijkheden om je WordPress website toegankelijk te maken voor mobiele telefoons en tables.

WordPress optimaliseren voor mobiel – smartphone of tablet

Met een responsive design is jouw website automatisch geoptimaliseerd voor mobiele weergave. Een goed responsive WordPress thema schaalt zich automatisch naar de grootte van het scherm van de bezoeker. Is het thema mobile first? Dan zijn bezoekers met mobiele apparaten (zoals smartphones) zelfs het uitgangspunt voor het ontwerp van de website i.p.v een computer.

Maar wat nou als jij nog geen responsive thema hebt? En als je nou geen honderden (duizenden?) Euro’s kunt uitgeven aan een nieuwe website? Hoe optimaliseer je WordPress dan voor mobiel? Dan kun je hiervoor een plugin gebruiken! Toegegeven, het nadeel is wel dat de vormgeving vaak helemaal verandert. Maar jouw website wordt dan wel goed weergegeven op mobiel, zònder hoge kosten.

Een aantal bekende en populaire plugins hiervoor is (in willekeurige volgorde):

Als je zo’n plugin installeert hoef je veelal maar een paar instellingen te maken en wordt er automatisch een mobiele versie van jouw website content getoond op mobiel.

Ben je helemaal vrij qua WordPress thema (je wilt gewoon eens wat anders proberen), dan kun je eenvoudig een responsief thema installeren.

Ga hiervoor in de WordPress Thema Catalogus naar de Eigenschappenfilter en selecteer Raster weergave. Vind jij het belangrijk dat alle bezoekers, ook die met een beperking, jouw site goed moeten kunnen bezoeken? Selecteer dan ook Toegankelijkheid voorbereid, en voor optimale Google SEO kies je Microformats.

Waarom microformats belangrijk zijn lees je in mijn post over Google SEO & microformats.

Maar er is meer… Er is Google AMP!

Google AMP

AMP staat voor Accelerated Mobile Pages, en is een relatief nieuw project. Het project is (mede) opgezet door Google, omdat Google ook inziet dat meer en meer websitebezoek via mobiele devices gaat. En Google wil dat de bezoeker een snel geladen pagina te zien krijgt. En hier komt AMP om de hoek kijken.

Wat is AMP?

In simpele bewoordingen wordt met AMP een website layout helemaal kaal gestript van alles wat overbodig is. En de content wordt vooraf al ingeladen bij bijvoorbeeld Google. Bij Vevida lees je een uitgebreid artikel over waarom nu AMP.

Het AMP-project heeft als doel om publishers eenvoudig mobiel-geoptimaliseerde content te laten maken die overal snel laadt.

Waarom Google’s nieuwe project heel erg nuttig kan zijn

De officiële AMP website vind je hier: https://www.ampproject.org/.

Wil je weten hoe een AMP-pagina eruit ziet? Zie dan dit artikel dat je nu leest in zijn AMP vorm: WordPress optimaliseren voor mobiel via AMP.

Waarvoor is AMP te gebruiken?

Accelerated Mobile Pages wordt voornamelijk gebruikt de voor zoekmachineoptimalisatie van blogs en nieuwssites. Maar tegenwoordig ook voor webwinkels.

Meer en meer ondersteuning en toepassingen worden door het AMP Project ontwikkelt. En zoals gezegd, Google vindt het erg belangrijk ([1], [2]), en dus zou jij dat ook moeten doen.

Maar hoe begin je ermee? Simpel: plugins!

Accelerated Mobile Pages (AMP) WordPress Plugin

De de facto standaard plugin om AMP pagina’s te activeren op jouw pagina is mede ontwikkeld door Automattic (van WordPress.com): https://wordpress.org/plugins/amp/. Maar hierbij heb je ook wat lijm nodig, om deze AMP-plugin samen te laten werken met Yoast SEO: Glue for Yoast SEO & AMP. Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat jij Yoast SEO gebruikt voor jouw SEO / zoekmachineoptimalisatie.

Op https://wordpress.org/plugins/tags/amp vind je nog een aantal andere plugins voor AMP.

Doordat AMP pagina’s vooraf al ingeladen wordt bij bijvoorbeeld Google creëer je hiermee een erg snelle mobiele website.

De conclusie van WordPress optimaliseren voor mobiel

Mensen surfen meer en meer met hun smartphones en tables. Hierom is een goede mobiele versie van jouw website belangrijk, want Google vindt dat belangrijk en laat mobiele websites hoger verschijnen in de zoekresultaten.

Gelukkig kun je dit in WordPress snel realiseren met responsieve thema’s of plugins. Dat is met name handig als je nu even niet de tijd (of het geld) beschikbaar hebt om een mobiele website te laten ontwikkelen. Soms moet je het dan even op de koop toenemen dat de layout – het uiterlijk – er wat anders uitziet als je een “WordPress mobile plugin” gebruikt.

Accelerated Mobile Pages (AMP) gaan een stap verder dan responsive. Door het strippen van al het overbodige, en de rendering van pagina’s voordat je deze bezoekt, is dat nóg sneller. Sneller is beter, want ook website snelheid is een belangrijke ranking factor van Google. Zorg er dus ook voor dat jouw WordPress caching goed staat ingesteld.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *