5 Tips! Wat is Search Engine Optimization (SEO), of zoekmachineoptimalisatie? Search engine optimization is een serie technieken om jouw website beter te laten scoren in zoekmachines zoals Google of Bing. Maar hoe scoor je hoog in Google of Bing? En waarom zou je er grof geld voor betalen? Hier vind je vijf (5) eenvoudige tips om jouw website beter te laten scoren in Google en Bing…

Beter scoren in Google met SEO – zoekmachineoptimalisatie

Jouw website optimaliseren voor Google.

Zoekmachineoptimalisatie wordt door louche – ongure – bedrijven vaak misbruikt voor hun eigen gewin. Ze claimen jouw website op plek #1 in de Google zoekresultatenpagina (SERP) te kunnen plaatsen, bijvoorbeeld door middel van “linkbuilding”. En laten je daar natuurlijk grof voor betalen. Terwijl Google juist technieken zoals linkbuilding tegengaat en er penalty’s voor uitdeelt.

Gelukkig zijn er ook veel goede bedrijven die zoekmachine optimalisatie aanbieden, maar ook dat kost veel geld. Dus, hoe kun je nou zélf beter scoren in Google?

Simpel: rustig en gestructureerd werken. Om je website hoger in zoekmachines te krijgen moet je met een aantal zaken rekening houden. Hieronder volgt een aantal zoekmachineoptimalisatie – SEO – tips.

Tip: lees ook deel 2 in deze serie: wat zijn microformats en click-to-call telefoonnummers?

SEO tip 1: teksten, of tekstschrijven

Direct de belangrijkste zoekmachine optimalisatie tip: Schrijf voor het web, schrijf om gelezen te worden.

Of je nou een blogpost schrijft, of een pagina voor de website van de lokale voetbalclub, vang het aan als een boek. Een boek begint met een pakkende titel, een inleiding en dan verschillende hoofdstukken. Jouw titel – per pagina of blogpost – plaats je in de <h1> en pagina <title> tags, de inleiding als eerste alinea en de hoofdstukken in <h2> en <h3>.

Ja, enige kennis van HTML is gewenst (ook al doen veel CMS’en dit voor jou, via een eenvoudige editor). Een hulpmiddel is de online Handleiding HTML of W3 Schools’ HTML5 tutorial.

Maak ook goed gebruik van alinea’s en dus lege regels tussen teksten. Niets is zo vervelend als een lange lap tekst lezen. En let op je spelling, want voor teksten vol “spelvauten” geldt precies hetzelfde!

Een belangrijk SEO-onderdeel is om het belangrijkste (het onderwerp), dus daar waarover de pagina gaat, vooraan in de titel te plaatsen. Of tenminste zo ver mogelijk vooraan. Google pakt dat op, en geeft de titel weer in de zoekresultaten. Denk dus na over de titel.

Daarnaast is het verstandig om het onderwerp – zoekmachineoptimalisatie bijvoorbeeld – een aantal keer terug te laten komen in de tekst, zodat Google weet dat dit belangrijk is. Maar overdrijf het niet, want dat levert strafpunten op. Ook is het verstandig het onderwerp terug te laten komen als “URL“.

Wees persoonlijk
Een belangrijke tip in het schrijven van teksten, of een blogpost, is om persoonlijk te zijn. Jij wilt graag dat bezoekers jouw teksten graag lezen. Weet een bezoeker te boeien met jouw eigen ervaringen over dat ene onderwerp, spreek uit die eigen ervaring, en spreek de bezoeker aan met je, jij of u.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat spelling en grammatica goed zijn, niemand leest graag teksten die bol staan van fouten.

SEO tip 2: HTML meta tags, of meta-informatie

Ook belangrijk is een goede omschrijving van het artikel of de pagina. Niet alleen als inleidende alinea, maar met name als HTML “meta description“. De meta description HTML-tag geeft meta-informatie weer over de pagina, zoals een beschrijving van de content van het document.

Bijvoorbeeld:

<meta name="description" content="Op ITFAQ.nl worden veelgebruikte afkortingen, en veelgestelde vragen, over internet en computers uitgelegd. In eenvoudig Nederlands." />

Deze meta tag wordt tussen de <head></head> tag geplaatst. Vindt iemand de eerste pagina van ITFAQ.nl in de Google zoekresultatenpagina, dan wordt deze omschrijving getoond.

Tegenwoordig wordt de keywords meta tag niet meer gebruikt.

Meer informatie over de HTML meta-tag.

SEO tip 3: Foto’s en alt-omschrijving

Leuk pagina’s op met een afbeelding (wat ik hier niet doe…). Maar belangrijk: vergeet bij foto’s en afbeeldingen niet gebruik te maken van de omschrijving met het alt-attribuut. Bijvoorbeeld, hiermee wordt een afbeelding weergegeven: <img src="/afbeeldingen/foto1.png" />. Helaas weet Google er dan nog niets over. Ja, er wordt een afbeelding getoond, maar wat voor één?

Dàt geef je dus op met het alt-attribuut:

<img src="/afbeeldingen/foto1.png" alt="houten schutting" />

Hiermee weet Google al wat meer. Wil je het helemaal goed doen? Hernoem dan “foto1.png” ook naar “houten_schutting.png”. Met deze twee kleine aanpassingen kan Google jouw afbeeldingen weergeven als op afbeeldingen wordt gezocht.

Meer informatie over de HTML img-tag.

SEO tip 4: vermijd Flash

Hoe leuk een flash animatie ook kan zijn (*ahem*), de inhoud is niet indexeerbaar.

SEO tip 5: bijhouden, updaten, oude content opnieuw publiceren

Meld je website aan bij het Google webmastershulpprogramma en Bing Hulpprogramma’s webmaster. Aan de hand van website statistieken (vaak standaard aanwezig bij je hostingprovider), en de Google en/of Bing gegevens, kun je titels, meta tags, teksten en HTML aanpassen. Zoekmachines veranderen namelijk vaak van indexering-methode. Door een oude blogpost bij te werken met relevante informatie (updaten van de post), ziet Google dit als een actief bericht en zal het weer hoger scoren in de Search Engine Result Pages (SERPs).

Conclusie Search Engine Optimization (SEO)

Search Engine Optimization (SEO), of zoekmachineoptimalisatie, is niet moeilijk. In dit artikel staan al vijf eenvoudige tips om jouw website beter te laten scoren in zoekmachines als Google en Bing. En dan hebben we het over geavanceerdere zaken nog niet eens gehad…

Lees je een beetje tussen de regels door, dan is onderzoek naar steekwoorden, én het goed opzetten van je website-teksten, het belangrijkst. Heb je zelf een goede tip? Of opmerkingen? Gebruik de reactiemogelijkheid!

Lees ook deel 2 in deze serie: wat zijn microformats en click-to-call telefoonnummers?

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *