“Wat is een subdomein?”, is een vraag die regelmatig binnenkomt op de klantenservice van mijn werkgever. Wat is een subdomein precies? …

DNS en subdomeinen

Waarschijnlijk weet je al wat van de werking van DNS af. Is dat niet het geval, lees dan even het artikel Wat is DNS? door. Het “wat is DNS?” artikel gaat in op verschillende DNS records, zoals A-, MX-, en TXT.

Een subdomein is feitelijk niets anders dan een (extra) A-record: een andere naam naast “www“. Zo creer je naast www.example.net een subdomein blog.example.net om jouw blog op te hosten, of kantoor.example.net dat verwijst naar het IP-adres van kantoor.

Een subdomein wordt ook wel eens een hostheader genoemd.

Waar is een subdomein voor te gebruiken?

Een subdomein kun je voor heel scala aan doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld:
Je hebt een website en domeinnaam geregistreerd bij een webhosting provider, maar je wilt graag een eigen mailserver gebruiken op kantoor. Bij de hosting provider maak je dan een subdomein, of A-record, mail aan , en verwijst die naar het externe IP-adres van kantoor. Wil je naast het kunnen versturen van e-mail via de eigen mailserver ook e-mail kunnen ontvangen, maak er dan ook een MX-record voor aan.

Een tweede voorbeeld is een VPN-server, om wereldwijd veilig te kunnen inloggen op jouw lokale (kantoor-)netwerk. Een IP-adres onthouden is vrij moeilijk, maar als je bij je hostingprovider een subdomein vpn aanmaakt en verwijst naar het externe IP-adres, dan hoef je enkel vpn.example.net te onthouden. Waarbij example.net natuurlijk staat voor jouw eigen domeinnaam.

Voorbeelddomein example.net

Het domein (de domeinnaam) example.net is door een overkoepelende organisatie, IANA, in het leven geroepen als test-, en voorbeelddomein. Overal waar je niet een eigen domeinnaam wilt of kunt vermelden, maar toch een voorbeeld wilt geven kun je example.net gebruiken.

Op de webpagina IANA-managed Reserved Domains staat hierover meer informatie. Hetzelfde geldt ook voor testdoeleinden gereserveerde IP-adressen.


“Want to say thanks?”

Vond je een post interessant? Heb ik je geholpen met het oplossen van een probleem? Waarom doneer je dan geen kopje koffie? 🙂

If I’ve helped you out and you want to thank me, why not buy me a coffee?

Bedankt voor je support.


MCSA Windows Server 2016

Bereid je met dit boek voor op je MCSA Windows Server 2016 examens 70-740, 70-741 en 70-743, nu via bol.com! Dit complete studieboek is het enige boek dat je nodig hebt voor jouw MCSA 2016 certificering. Met deze aankoop steun je ITFAQ.nl, waarvoor dank!

Je vindt misschien ook interessant: 70-744 Securing Windows Server 2016 | 70-740 Installation, Storage and Compute with Windows Server 2016 | 70-741 Networking with Windows Server 2016 with Practice Test | 70-743 Upgrading Your Skills to MCSA | Kaspersky Internet Security 2019 (3 gebruikers, 1 jaar) - via bol.com