ITFAQ.nl
Sharing is caring!


Epoch

Wat is (een) epoch? Epoch is één punt in de tijd. In de computerwereld spreken we vaak over het Unix epoch, of Unix timestamp, maar wat is dat?

Unix Epoch

Het Unix Epoch (of Unix tijd, POSIX tijd of Unix timestamp) is het aantal voorbijgegane seconden sinds 1 januari 1970 (middernacht UTC/GMT). Zogenoemde leap seconds (bijstellingsseconde van de tijd) worden hierbij niet meegeteld. Het Epoch timestamp 0 kan geschreven worden in het ISO 8601 formaat als: 1970-01-01T00:00:00Z.

Wat rekenwerk:

  • een Epoch uur is 3600 seconden
  • een Epoch dag is 86400 seconden lang, leap seconds niet meegeteld

Vanwege het formaat is een Unix Epoch (of Unix timestamp) een ideaal middel om unieke nummers (bijvoorbeeld ten behoeve van website-sessies), of tijden mee te genereren, of om in databases op te slaan. Een voorbeeld Unix epoch is: 1452853796.

In het artikel convert Unix timestamps to dates op Saotn.org vind je meer voorbeelden van het omzetten van een Unix timestamp (of Epoch) naar een echte datum. Ook op bijvoorbeeld EpochConverter of https://en.wikipedia.org/wiki/Epoch_(reference_date) kun je epoch seconden omrekenen.


About the Author JanR

Hoi, ik ben Jan. Ik ben geen hacker, coder, developer, programmeur of guru. Ik ben gewoon een systeembeheerder die zijn dagelijkse ding doet bij Vevida. Met meer dan 15 jaar ervaring ben ik gespecialiseerd in Windows Server, IIS, Linux (CentOS en Debian), beveiliging/security, PHP, WordPress (Hosting & Docs), websites en optimalisatie. Wil je mij en de ontwikkeling van ITFAQ.nl graag steunen? Doneer dan een kopje koffie via Paypal. Gebruik deze link: https://paypal.me/jreilink. Bedankt! :)

follow me on:

Leave a Comment:

Skip to content