Wat is (een) epoch? Epoch is één punt in de tijd. In de computerwereld spreken we vaak over het Unix epoch, of Unix timestamp, maar wat is dat?

Unix Epoch

Het Unix Epoch (of Unix tijd, POSIX tijd of Unix timestamp) is het aantal voorbijgegane seconden sinds 1 januari 1970 (middernacht UTC/GMT). Zogenoemde leap seconds (bijstellingsseconde van de tijd) worden hierbij niet meegeteld. Het Epoch timestamp 0 kan geschreven worden in het ISO 8601 formaat als: 1970-01-01T00:00:00Z.

Wat rekenwerk:

  • een Epoch uur is 3600 seconden
  • een Epoch dag is 86400 seconden lang, leap seconds niet meegeteld

Vanwege het formaat is een Unix Epoch (of Unix timestamp) een ideaal middel om unieke nummers (bijvoorbeeld ten behoeve van website-sessies), of tijden mee te genereren, of om in databases op te slaan. Een voorbeeld Unix epoch is: 1452853796.

In het artikel convert Unix timestamps to dates op Saotn.org vind je meer voorbeelden van het omzetten van een Unix timestamp (of Epoch) naar een echte datum. Ook op bijvoorbeeld EpochConverter of https://en.wikipedia.org/wiki/Epoch_(reference_date) kun je epoch seconden omrekenen.


“Want to say thanks?”

Heeft dit artikel je geholpen met het oplossen van een probleem? Vond je deze post interessant? Waarom doneer je dan geen kopje koffie? 🙂

Een kleine donatie van slechts €5 helpt mij enorm in de ontwikkeling en onderzoek van posts, en hosting van dit blog.

Koop een kop koffie

Bedankt voor je support.