Je bent hier: ITFAQ.nl » Blog » Hoe kan ik? » "Hard refresh" van webpagina's in Chrome

"Hard refresh" van webpagina's in Chrome

Hard refresh in Chrome: Browsers zoals Google Chrome en Firefox kennen een aantal sneltoetsen om een pagina te vernieuwen, of refreshen. Helaas kijk je soms nog steeds naar lokale cache, opgeslagen in de browser, na een refresh. Hoe je een hard refresh in Chrome uitvoert, zodat de website écht vernieuwd wordt, laat ik je in dit artikel zien.

Hard refresh vanwege browsercache

De browsercache zorgt ervoor dat webpagina’s sneller beschikbaar zijn, doordat ze uit de lokale cache worden gehaald. De lokale cache heet ook wel browsercache of tijdelijke internetbestanden. Dit scheelt aanzienlijk in tijd en snelheid om een website te bezoeken, maar zorgt er soms wel voor dat je niet altijd de meest recente – of nieuwe – content ziet.

Wist je dat de sneltoetsen voor een refresh zijn: F5CTRL + RCTRL + F5 en CTRL + Shift + R? Deze toetscombinaties zorgen allemaal voor het opnieuw laden van de pagina in verschillende browsers. Best veel hè?

Dat kan vervelend zijn, en daarom kun je een browser de opdracht geven om de lokale cache te negeren en een nieuwe kopie van de pagina op te halen. Dit is een hard refresh.

Wat is browsercache?

Een browsecache, of webcache, is een informatietechnologie voor de tijdelijke opslag van webdocumenten. Denk hierbij aan webpagina’s, afbeeldingen en andere soorten multimedia. Het doel ervan is om serververtraging te verminderen, websites sneller te laden en minder dataverkeer (MB’s) te verbruiken.

Hard refresh in Chrome

In Google Chrome werken deze toetscombinaties niet altijd meer. In Chrome kun je het volgende doen om een hard refresh uit te voeren:

  1. druk eerst op F12, of CTRL + Shift + I, om de Webmaster hulpprogramma’s te openen.
  2. klik met de rechter muisknop op de browsers opnieuw laden knop.
  3. je vindt er nu een context menu, met daarin de optie Cache wissen en geforceerd opnieuw laden, klik die aan en browsercache wordt gewist en de pagina geforceerd opnieuw geladen
Chrome Cache wissen en geforceerd opnieuw laden
Cache wissen in Chrome en geforceerd opnieuw laden

Een tweede optie is, om in de Webmaster hulpprogramma’s, in het onderdeel Network een vinkje te plaatsen bij Disable cache. Dit zie je in bovenstaande afbeelding ook weergegeven. Zolang je de hulpprogramma’s voor ontwikkelaars-balk geopend hebt slaat Chrome geen cache op.

Gebruik de Chrome hulpprogramma’s voor ontwikkelaars ook om erachter te komen welke cookies een website zet.

Hard refresh in Firefox

Gebruik je Firefox en wil je een hard refresh uitvoeren? In Firefox kun je gelukkig nog steeds de toetsencombinatie CTRL + F5 gebruiken en CTRL + SHIFT + R om een pagina geforceerd opnieuw te laden.

Je kunt de browsercache en geschiedenis in Firefox volledig legen via de volgende stappen:

Cache legen in Firefox

  1. Klik op de menuknop met de drie horizontale strepen.
  2. Klik op ‘Voorkeuren’.
  3. Klik op ‘Geavanceerd’.
  4. Klik op het tabblad ‘Netwerk’.
  5. Klik op ‘Nu wissen‘ bij ‘Gebufferde webinhoud’.
  6. Je hebt nu in je webbrowser Mozilla Firefox de cache geleegd.

‘Clear All History’ en cache in Firefox

Of gebruik de sneltoets CTRL + SHIFT + DEL om Firefox’ cache te legen.

Doneer €5, 10 of 15 via Paypal. Dank je <3 ❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven