ITFAQ.nl
Sharing is caring!


"Hard refresh" van webpagina's in Chrome

Hard refresh in Chrome: Browsers zoals Google Chrome en Firefox kennen een aantal sneltoetsen om een pagina te vernieuwen, of refreshen. Helaas kijk je soms nog steeds naar lokale cache, opgeslagen in de browser, na een refresh. Hoe je een hard refresh in Chrome uitvoert, zodat de website écht vernieuwd wordt, laat ik je in dit artikel zien.

Hard refresh vanwege browsercache

De browsercache zorgt ervoor dat webpagina’s sneller beschikbaar zijn, doordat ze uit de lokale cache worden gehaald. De lokale cache heet ook wel browsercache of tijdelijke internetbestanden. Dit scheelt aanzienlijk in tijd en snelheid om een website te bezoeken, maar zorgt er soms wel voor dat je niet altijd de meest recente – of nieuwe – content ziet.

Wist je dat de sneltoetsen voor een refresh zijn: F5CTRL + RCTRL + F5 en CTRL + Shift + R? Deze toetscombinaties zorgen allemaal voor het opnieuw laden van de pagina in verschillende browsers. Best veel hè?

Dat kan vervelend zijn, en daarom kun je een browser de opdracht geven om de lokale cache te negeren en een nieuwe kopie van de pagina op te halen. Dit is een hard refresh.

Hard refresh in Chrome

In Google Chrome werken deze toetscombinaties niet altijd meer. In Chrome kun je het volgende doen om een hard refresh uit te voeren:

  • druk eerst op F12, of CTRL + Shift + I, om de Webmaster hulpprogramma’s te openen.
  • klik met de rechter muisknop op de browsers opnieuw laden knop.
  • je vindt er nu een context menu, met daarin de optie Cache wissen en geforceerd opnieuw laden, klik die aan en browsercache wordt gewist en de pagina geforceerd opnieuw geladen
Ook interessant voor jou:  Beveiliging Windows 8.1 en 10 te verbeteren via registersleutel
Chrome Cache wissen en geforceerd opnieuw laden
Cache wissen in Chrome en geforceerd opnieuw laden

Een tweede optie is, om in de Webmaster hulpprogramma’s, in het onderdeel Network een vinkje te plaatsen bij Disable cache. Dit zie je in bovenstaande afbeelding ook weergegeven.

Hard refresh in Firefox

In Firefox kun je gelukkig nog steeds de toetsencombinatie CTRL + F5 gebruiken en CTRL + SHIFT + R om een pagina geforceerd opnieuw te laden.


About the Author JanR

Hoi, ik ben Jan. Ik ben geen hacker, coder, developer, programmeur of guru. Ik ben gewoon een systeembeheerder die zijn dagelijkse ding doet bij Vevida. Met meer dan 15 jaar ervaring ben ik gespecialiseerd in Windows Server, IIS, Linux (CentOS en Debian), beveiliging/security, PHP, WordPress (Hosting & Docs), websites en optimalisatie. Wil je mij en de ontwikkeling van ITFAQ.nl graag steunen? Doneer dan een kopje koffie via Paypal. Gebruik deze link: https://paypal.me/jreilink. Bedankt! :)

follow me on:

Leave a Comment:

Skip to content