ITFAQ.nl
Sharing is caring!


Via FTP een bestand wijzigen

Hoe kan ik via FTP een bestand bewerken zoals WordPress wp-config.php? Of Joomla configuration.php? Soms moet je even snel een bestand op je website bewerken en hoe je dit eenvoudig via FTP doet lees je hier. Soms biedt een online omgeving gewoonweg niet de juiste mogelijkheid om een bestand te bewerken en werken via FTP(S) is dan vaak sneller. Maar: FTP is onbekend, onbemind en wordt ingewikkeld gevonden. Maar dat is niet zo…

Bestanden bewerken via FTP

Om via FTP een bestand te bewerken heb je een FTP-programma nodig. Dat lijkt voor de hand liggend, maar als je je WordPress-, Drupal- of Joomla-website hebt geïnstalleerd via het controlpanel van je hostingprovider is dat het vaak niet.

Een goed FTP programma
Een goed FTP-programma – voor Linux, Windows én Mac OS – is FileZilla. FileZilla is een gratis FTP-programma, en daar houden we wel van. Let op dat je de client downloadt, anders zet je wellicht zelf een FTP-server op. Je vindt de client-download hier. Deze uitleg maakt ook gebruik van FileZilla.

Heb je FileZilla gedownload en geïnstalleerd, dan heb je je FTP-inloggegevens nodig. Vaak een hostnaam om naartoe te verbinden, een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen. Neem contact op met je hostingprovider als je deze gegevens niet kent.

Ook interessant voor jou:  WordPress posts sneller laden met prefetch en prerender

FTP-verbinding maken met FileZilla

Dankzij de Quickconnect (snelverbinden) knop is het maken van een FTP-verbinding erg eenvoudig. Vul de drie hierboven genoemde gegevens in en klik op Quickconnect. That’s it. De poort kun je vaak leeglaten, het programma gebruikt dan de standaard FTP-poort (21). Alleen als jouw hostingprovider dit anders ingesteld heeft moet je er wat invullen.

Bestand wijzigen via FTP afb. 01

TLS- of SSL-versleutelde FTP-verbinding (Protip!)
Ondersteunt je hostingprovider een TLS- of SSL-verbinding voor FTP, ook vaak FTPs genoemd? Vul dan niet ftp.vevida.com in als hostnaam, maar plaats er ftpes:// voor. FileZilla maakt dan een beveiligde verbinding over TLS of SSL. In het voorbeeld heb ik het achterwege gelaten, maar Vevida ondersteunt dit.

FTP-sessie bestand bewerken

Nu de FileZilla verbinding gemaakt is kun je verder om bestanden aan te passen. Hiervoor moet je eerst de juiste map openen, je doet dat door erop te dubbel klikken. In mijn geval is de map www de z.g webroot (de hoofdmap waarin WordPress staat), dus ik hoef maar één map te openen.

Bestand wijzigen via FTP afb. 02

Zoals je waarschijnlijk in de gaten hebt: de linker kant (Local site) staat voor mijn computer, de rechter kant (Remote site) voor de FTP-server kant.

Bekijken/Bewerken FTP-contextmenu

FileZilla heeft een handig contextmenu onder de rechter muisknop. Scroll naar beneden tot je het bestand ziet dat je wilt bewerken. In dit geval wil ik wp-config.php bewerken via FTP. Klik met de rechter muisknop op dat bestand en er verschijnt een contextmenu met opties. Eén daarvan is View/Edit, of Bekijken/Bewerken in het Nederlands.

Ook interessant voor jou:  Settlers 5 Heritage of Kings op Windows 10 spelen

Klik op Bekijken/Bewerken en FileZilla downloadt automatisch dat ene bestand en opent het bestand in het standaard programma dat gekoppeld is aan die bestandsextensie. Laat de FTP-verbinding open!

Bestand wijzigen via FTP afb. 03

Ik heb .php gekoppeld aan Notepad++ (tip!), dus daarmee wordt het bestand geopend. Dit heb ik achterwege gelaten, want dat spreekt voor zich.

Als je de wijziging(en) hebt gemaakt die je voor ogen had, sla je het bestand op. Zodra je het bewerkingsprogramma (Notepad / Kladblok, Notepad++) sluit, zal FileZilla melden dat het bestand gewijzigd is, en vraagt of je deze wilt terugzetten op de server.

Hierom moest je de FTP-verbinding geopend laten. Klik op Yes (Ja) om het bestand terug te zetten naar de server via FTP, en je wijziging is gemaakt en doorgevoerd. Makkelijk hè?

WordPress, Joomla en Drupal locatie van configuratiebestand

Je vindt het WordPress wp-config.php, Joomla configuration.php en Drupal settings.php bestand op de volgende locaties:

  • /wp-config.php voor WordPress
  • /configuration.php voor Joomla
  • /sites/default/settings.php voor Drupal

FTP alternatieven

Alternatieven voor FTP zijn onder andere: ssh, scp, FTPs en sFTP. Hierbij moet je erom denken dat sFTP staat voor FTP over SSH (SSH File Transfer Protocol) en FTPs voor FTP over SSL (TLS).

Conclusie bestanden wijzigen via FTP

In dit artikel heb ik je, in vier korte stappen, laten zien hoe je eenvoudig een bestand inziet of bewerkt via FTP. Velen vinden FTP maar moeilijk (want je hebt er een apart programma en allerlei “vreemde” codes voor nodig).

Ook interessant voor jou:  WordPress stylesheet URL aanpassen

Ik hoop dat ik in dit artikel heb laten zien dat dit niet het geval is en dat FTP met FileZilla best eenvoudig kàn zijn. Zowel voor het uploaden van je website, het maken van een back-up of het inzien of wijzigen van één enkel bestand.


About the Author JanR

Hoi, ik ben Jan. Ik ben geen hacker, coder, developer, programmeur of guru. Ik ben gewoon een systeembeheerder die zijn dagelijkse ding doet bij Vevida. Met meer dan 15 jaar ervaring ben ik gespecialiseerd in Windows Server, IIS, Linux (CentOS en Debian), beveiliging/security, PHP, WordPress (Hosting & Docs), websites en optimalisatie. Wil je mij en de ontwikkeling van ITFAQ.nl graag steunen? Doneer dan een kopje koffie via Paypal. Gebruik deze link: https://paypal.me/jreilink. Bedankt! :)

follow me on:

Leave a Comment:

3 comments
Add Your Reply
Skip to content