MySQL-database beheren

Het beheren van MySQL-databases kan eenvoudig met een aantal programma’s, die ik hier in het kort aanstip. Want als je een MySQL-database bij jouw website gebruikt, dan wil je die ook kunnen beheren, toch?

Wat is MySQL?

MySQL is een relationeel database managementsysteem. Een relationele database slaat data op in aparte tabellen (tables) in plaats van in één lange waslijst. Een groot voordeel hiervan is snelheid en flexibiliteit. MySQL is één van de meest populaire open source databasesystemen.

De afkorting SQL staat voor Structured Query Language, en is de standaard taal om met databases te ‘praten’. SQL kent voornamelijk twee opdrachten: queries (vragen) en statements (opdrachten). Een voorbeeld query is:

SELECT * FROM 'table';
Code language: JavaScript (javascript)

hierbij wordt alle (*) data uit (FROM) de tabel table opgevraagd met een SELECT-opdracht. Je kunt ook specifieke informatie opvragen, bijvoorbeeld om alle voornamen te halen uit een tabel personen

SELECT voornaam FROM 'personen';
Code language: JavaScript (javascript)

En je kunt ook een WHERE conditie opgeven, om alleen de voornaam op te vragen waar de achternaam Janssen is:

SELECT voornaam FROM 'personen' WHERE achternaam = 'Janssen';
Code language: JavaScript (javascript)

MySQL beheer

Onder het beheren van een MySQL-database valt o.a het aanmaken, wijzigen of verwijderen van tabellen, toevoegen van indexen op kolommen (rows), het verwijderen van kolommen, of het optimaliseren van MySQL en alle tabellen voor betere prestaties.

Let op: In alle gevallen is het belangrijk dat je beschikt over de juist inloggegevens. Je vindt deze veelal in een configuratiebestand op je website (tip: via FTP een bestand inzien), of vraag je hostingprovider in geval van twijfel.

Naast het beheren van een database kun je natuurlijk ook denken aan het beheren van een MySQL-databaseserver, maar daar gaat dit artikel niet over.

MySQL-beheerprogramma’s

Deze MySQL-beheerprogramma’s zijn ideaal voor het aanmaken, onderhouden en optimaliseren van MySQL-databases, maar ook voor het maken van belangrijke back-ups.

phpMyAdmin logo

MySQL online beheren via phpMyAdmin

phpMyAdmin is een webapplicatie om je database te beheren via jouw browser. In een vertrouwde webomgeving kun je inloggen op de database en alle database-beheer acties en operaties uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld ook een MySQL backup maken met phpMyAdmin. Veel hostingproviders bieden deze vertrouwde webomgeving aan (Vevida op https://mysql.vevida.com), maar gezien de vele beveiligingslekken in het phpMyAdmin-pakket raad ik het af om zelf een phpMyAdmin-omgeving op te zetten op jouw website.

MySQL database backup Workbench 01

MySQL Workbench

Werk je liever met een grafisch programma dan via de webbrowser, dan is MySQL Workbench een goed product. MySQL Workbench is een gratis programma ontwikkelt door de mensen die ook MySQL hebben gemaakt.

MySQL Workbench is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac OS X. Een handleiding voor het maken van een MySQL-database back-up vind je hier.

Om verbinding te maken met jouw database heb je niet alleen de inlognaam, het wachtwoord en de databasenaam nodig, maar ook de MySQL-hostnaam. Dat is meestal mysql.example.com (vervang “example.com” met jouw domeinnaam).

Je vindt een uitgebreide MySQL Workbench handleiding en MySQL introductie op guru99.com.

mysql opdrachtprompt

Als je de hierboven genoemde MySQL Workbench hebt geïnstalleerd, dan zijn de mysql client tools, zoals mysql en mysqldump, ook beschikbaar. Ideaal voor als je graag op jouw eigen computer werkt, maar wél via de opdrachtprompt.

Lees hoe je eenvoudig een back-up van een MySQL-database maakt via de opdrachtprompt.

Navicat

Navicat is een betaald product, waarmee je meerdere soorten databases kunt beheren. Met Navicat beheer je eenvoudig MySQL, MariaDB, SQL Server, SQLite, Oracle en PostgreSQL databases.

Net als met MySQL Workbench heb je voor het gebruik van Navicat de volgende gegevens nodig voor de MySQL-verbinding: MySQL-gebruikersnaam, wachtwoord, databasenaam en hostnaam.


Liked It?

Ondersteun dan ITFAQ.nl (Jan Reilink) en doneer!

Jouw gift helpt het betalen van terugkerende kosten voor het hosten van deze site, zoals webhosting, domein vernieuwing en tijd voor onderzoek voor artikelen, om er maar een paar te noemen.


2 gedachten over “MySQL-database beheren”

 1. I reached out previously and hadn’t heard back from you yet. This tells me a few things:
  1) You’re being chased by a T-rex and haven’t had time to respond.
  2) You aren’t interested.
  3) You’re interested but haven’t had a time to respond.
  Whichever one it is, please let me know as I am getting worried! Please respond 1,2, or 3. I do not want to be a bother.
  ===========Original Message=========
  Hi,
  I stumbled upon your site today while searching for data on SQL. You have awesome posts. Great Work!
  I couldn’t help notice that your linked to https://www.mysql.com/products/workbench/ at your page https://www.itfaq.nl/mysql-database-beheren/.
  I wouLd like to suggest an article I recently created which is more in-depth and well researched article https://www.guru99.com/introduction-to-mysql-workbench.html
  I would be honoured if you link to it.
  I did be happy to share your page with our 40k Facebook/Twitter/Linkedin Followers.
  Best,
  Alex

Reacties zijn gesloten.

Loading time: 158 queries, 0,246 seconds using 17346896 bytes memory. Peak memory usage: 17644560 bytes.