7-Zip installeren

Eenvoudig 7-Zip installeren in Windows met het installatiebestand of winget. Met het 7-Zip .exe-installatiebestand installeer je 7-Zip ook silent (stil) en/of automatisch (unattended). Als bonus geef ik je twee alternatieven om bestanden uit te pakken met PowerShell! :-)

7-Zip is een bestandscompressie programma met een hoge compressie-ratio. Je kunt 7-Zip gebruiken voor het inpakken en uitpakken van .zip-bestanden (archiefbestanden). Maar ook .tar, .gzip of .gz, én je opent er zelfs .ISO en Windows install.wim-bestanden mee. In dit artikel laat ik je een aantal manieren zien om 7-Zip “silent” te installeren op je computer, en als een bonus geef ik je twee alternatieven om bestanden uit te pakken. Met PowerShell! :-).

7-Zip installatiebestand downloaden en installeren

black and white plastic containers
Save file to.. euhh.. :)

De meest gebruikte manier om 7-Zip te installeren bestaat uit de volgende stappen:

  1. Surf naar https://www.7-zip.org/
  2. Download het 7-Zip installatiebestand voor jouw Windows-versie (x64/x86)
  3. Dubbelklik het gedownloade bestand
  4. Volg de installatie-opties
  5. 7-Zip is geïnstalleerd

Maar dit is heel bewerkelijk en tijdrovend als je dit op meerdere computers achter elkaar moet doen. Je kunt het programma ook installeren met je cmd.exe- of PowerShell-opdrachtprompt. Je installeert 7-Zip stil met een extra parameter, je krijgt zodoende geen extra vensters te zien. Dit heet een silent installation.

Een stille installatiemethode is erg handig om op te nemen in je procedure voor het automatisch uitrollen van software in bijvoorbeeld Windows Deployment Services – of WDS. Handig voor je Windows 10 deployment scenarios.

Een 7-Zip silent installatie voer je als volgt uit (ervan uitgaande dat je het installatiebestand gedownload hebt)

  1. Start cmd.exe als Administrator
  2. Op de opdrachtprompt, voer het installatie-commando in: 7z1900-x64.exe /S. Hier is /S de parameter die de 7-Zip installatie vertelt dat dit stil moet gebeuren. Met /D="C:\Program Files\7-Zip geef je daarbij op dat het geïnstalleerd moet worden in C:\Program Files\7-Zip.
Start cmd.exe als Administrator (beheerder)
Installeer 7-Zip stil
7-Zip geïnstalleerd te zien in Windows controlpanel

Als je 7-Zip op een externe share hebt staan, dan installeer je dit dus eenvoudig automatisch tijdens de deployment van Windows 10 in je netwerk en omgeving.

7-Zip installeren met Windows Package Manager winget

Winget is een nieuwe manier voor het installeren van software in Windows. Winget is de installatietool van Windows’ nieuwe package manager, vergelijkbaar met Red Hat / CentOS / Fedora’s dnf en Debian / Ubuntu’s apt. Deze is beschikbaar is Windows 11 en Windows 10.

The winget command line tool enables users to discover, install, upgrade, remove and configure applications on Windows 10 and Windows 11 computers. This tool is the client interface to the Windows Package Manager service.

Use the winget tool to install and manage applications

Je ziet hier hoeveel eenvoudiger het installeren van 7-Zip is geworden dankzij winget:

PS C:\Users\janreilink> winget install 7zipCode language: PowerShell (powershell)
installeer 7-Zip met winget
Windows Installer wordt uitgevoerd door winget
Winget heeft 7-Zip succesvol geïnstalleerd

Het is om het even of je dit doet in cmd.exe of PowerShell. Als je Winget niet als beheerder / administrator uitvoert, dan zal Windows automatisch om de beheerder credentials vragen.

winget uitvoeren als gewone gebruiker.

Learn PowerShell in a Month of Lunches is een taakgerichte handleiding voor het beheren van Windows, Linux en macOS systemen met Microsoft PowerShell.

Doneer €5, 10 of 15 via Paypal. Dank je <3 ❤️

3 gedachten over “7-Zip installeren”

  1. Silently deploy applications through Windows Deployment Services (WDS) / Microsoft Deployment Workbench, or the command line. Sometimes you just can’t find the correct command parameter…

    Beantwoorden

Plaats een reactie